1821 vol. 2 – Updated

Posted: Ιανουαρίου 27, 2011 in ΙΣΤΟΡΙΑ
Ετικέτες: , , ,

Από τον Philippus Claudius

Πολλοί θα παρακολουθήσατε τη νέα σειρά του ΣΚΑΙ «1821», που θα παρουσιάσει τα γεγονότα πριν, κατά τη διάρκεια και πιθανώς λίγο μετά την Ελληνική Επανάσταση. Οι συντελεστές της σειράς έχουν προσπαθήσει να αναβιώσουν την εποχή με την καλύτερη δυνατή λεπτομέρεια, όσον αφορά στις φορεσιές, τα όπλα, τα μέρη που εκτυλίχθηκαν τα διάφορα γεγονότα και όπως ισχυρίζονται, όσον αφορά στην ιστορική ακρίβεια που είναι και το σημαντικότερο. Διαπρεπείς ιστορικοί από την Ελλάδα αλλά και από την Τουρκία (για να δούμε και την άποψη της άλλης πλευράς) εγγυώνται μια πιο επιστημονική ματιά στο εγχείρημα αυτό. Ήδη από το πρώτο επεισόδιο, διαφάνηκε ότι οι ιδέες και η αντίληψη που έχουμε για την Ελληνική Επανάσταση κι εν γένει για την Ελληνική ιστορία, πρόκειται να κλονιστούν ανεπανόρθωτα γιατί ίσως η αλήθεια να είναι εκ διαμέτρου αντίθετη από αυτά που νομίζουμε τόσα χρόνια.

Σήμερα διάβασα σε ένα άρθρο ότι πιθανώς το ΣΚΑΙ, παρουσιάζοντας μια άλλη ιστορία, μια εντελώς καινούργια σκοπιά, που πιθανώς να ξενίσει, είναι κατά κάποιο τρόπο ένας πράκτορας ξένων κυβερνήσεων και μεγάλων δυνάμεων (βλέπε ΗΠΑ), που όπως και άλλοτε, προσπαθούν να χειραγωγήσουν τον Ελληνικό λαό με το να του αλλάξουν άρδην την άποψή του για την ιστορία του, να του ενσπείρουν αμφιβολίες για την εθνική ομοιογένεια (αυτό αφήνεται να εννοηθεί) και με αυτόν τον τρόπο να αναπλάσουν την ιστορία και μέσω των δημοσιογράφων να διαμορφώσουν μια ελληνική κοινή γνώμη ευνοϊκή προς τις ΗΠΑ.

Η συνωμοσιολογία δεν είναι το φόρτε μου αλλά δεν παραβλέπω το γεγονός ότι πράγματι η ιστορία και ο τρόπος που παρουσιάζεται αυτή μπορεί να κατευθύνει λαούς και να διαμορφώσει συνειδήσεις. Το ζητούμενο όμως είναι άλλο. Οι Έλληνες δε γνωρίζουν την ιστορία τους. Και δε μιλάμε για τις λεπτομέρειες, μιλάμε για τα βασικά γεγονότα. Είναι λίγο κλισέ αυτό που θα πω αλλά πολλοί ξένοι τουρίστες έχουν διαβάσει περισσότερη Ελληνική ιστορία από μας. Επίσης,  το σχολείο και τα σχολικά εγχειρίδια προτιμούν να παρουσιάζουν μια εξιδανικευμένη απεικόνιση των γεγονότων (π.χ. κατά τη διάρκεια της Επανάστασης) όπου μεταξύ των Ελλήνων επικρατούσε η σύμπνοια , η ευγενής άμιλλα και η συνεργασία για τον ιερό σκοπό λες κι οι αγωνιστές δεν ήταν άνθρωποι όπως κι εμείς, με τα πάθη και τις ζήλειες τους, τις φιλοδοξίες και τις διαμάχες τους.  Δε θα μιλήσω αυτή τη στιγμή για το θέμα της εθνικής μας ομοιογένειας και κατά πόσο κυλάει Ελληνικό αίμα στις φλέβες όλων μας…Σε επόμενο αρθρο αυτό.

Εν κατακλείδι,  δε γνωρίζω ακόμα που θα το πάει ο ΣΚΑΙ και τι αλήθειες θα ανασύρει. Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι αυτή η σειρά παραμένει μια μεγάλη ευκαιρία οι Έλληνες να διαφωτιστούν λίγο παραπάνω σχετικά με τις νεότερες ρίζες τους, να βγουν λίγο από το σκότος και την άγνοια που τους κατακλύζει, να γκρεμίσουν αρκετές προκαταλήψεις (και υπάρχουν πλείστες) και να δουν πλέον κι από μια άλλη προοπτική τι σημαίνει σύγχρονος Ελληνας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s