Έχουν θερμίδες τα κόλλυβα;

Posted: Φεβρουαρίου 21, 2011 in Uncategorized
  • Πόσοι από σας έχετε επώνυμο που τελειώνει σε -όπουλος; Τα πρώτα τέτοια επώνυμα εμφανίστηκαν στο Βυζάντιο πριν 1000 χρόνια.  Ήταν τα Λογγιβαρδόπουλος και Ουμβερτόπουλος. Τί σημαίνει όμως η κατάληξη -όπουλος; Βγαίνει από τη λατινική λέξη pullus που σημαίνει αγοράκι. Θυμηθείτε λέξεις όπως βασιλόπουλο, βοσκόπουλο, πριγκιπόπουλο.  Οπότε ο Θεοδωρόπουλος είναι ο γιος του Θεόδωρου όπως ο Johnson είναι ο γιος του John.
  • Οι Ρωμαίες χαίρονταν ιδιαίτερα όταν οι άντρες τους πήγαιναν να πολεμήσουν στη Γερμανία γιατί θα τους έφερναν πίσω τα φυσικά μακριά ξανθιά μαλλιά των εχθρών τους για να φτιάξουν περούκες.
  • Γιατί βάζουμε ρόδι στα κόλλυβα; Το ρόδι είχε αποκλειστεί από τις προσφορές που έκαναν οι αρχαίοι στη θεά Δήμητρα, γιατί ήταν ο καρπός που δοκίμασε η κόρη της, Περσεφόνη, όταν ήταν στον Άδη, με συνέπεια να χάσει κάθε πιθανότητα οριστικής επιστροφής κοντά στη μητέρα της. Εξού και ακόμη και σήμερα, το ρόδι προσφέρεται στους νεκρούς μέσω των κολλύβων, ενώ συνηθίζεται (ή συνηθιζόταν, δεν ξέρω αν γίνεται πια) να κρεμούν ρόδια στο σπίτι του πεθαμένου.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s