Το νεκρό παλάτι

Posted: Μαρτίου 11, 2011 in ΙΣΤΟΡΙΑ
Ετικέτες: ,

Από τον Philippus Claudius

Πριν λίγες μέρες επισκέφθηκα για πρώτη φορά το Τατόι και συγκεκριμένα την παλιά κατοικία της πρώην βασιλικής οικογένειας. Ομολογώ ότι για πολλά χρόνια επιθυμούσα διακαώς να πάω για να δω από κοντά τα απομεινάρια μιας εποχής ολόκληρης και να διαπιστώσω σε ποια κατάσταση βρίσκονται.

Μέχρι το τέλος του 19ου αι. το Τατόι έχει αποκτήσει δύο ναούς, ένα υπασπιστήριο, δυο τρεις οικίες για αυλικούς υπηρεσίας, ένα τηλεγραφείο, την κατοικία του διευθυντή, τρία συγκροτήματα εργατόσπιτων, ένα οινοποιείο, ένα βουτυροκομείο, τρεις στάβλους, αποθήκες, εργαστήρια και καταλύματα για τη Φρουρά. O παλιός ανεμόμυλος μετετράπη σε πύργο, μέσα στον οποίο διαρρυθμίσθηκε ένα αρχαιολογικό μουσείο με τα ευρήματα των μικροανασκαφών στην περιοχή. Το Τατόι είχε επίσης αποκτήσει πολλά χιλιόμετρα οδικού δικτύου/αλεών, γέφυρες, σύστημα υδροδότησης και πυρασφάλειας, καθώς και δύο μικρές τεχνητές λίμνες. Δεδομένου ότι το διέσχιζε ο δημόσιος δρόμος της Χαλκίδας, το κτήμα είχε το χάνι του για τους περαστικούς. Απέκτησε επίσης ένα ξενοδοχείο, το «Τατόιον», που διαφημιζόταν στους ευρωπαϊκούς τουριστικούς οδηγούς της εποχής.

Η πρώτη εντύπωση ήταν αυτή της εισόδου. Συρματοπλέγματα και μια πύλη με ένα φυλάκιο της αστυνομίας με σπασμένα παράθυρα. Η πύλη μεν κλειστή, το συρματόπλεγμα δε ανοικτό σε μια πλευρά δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να εισέλθουν. Η αλήθεια είναι ότι μέσα ξεχνάς αμέσως την πύλη μιας και το δάσος είναι πυκνότατο και το πρώτο κτίριο σου φέρνει εικόνες από Κεντρική Ευρώπη με την τριγωνική του οροφή. Σιγά σιγά εμφανίζονται μπροστά τα «ανάκτορα», με τη διάσημη άδεια πισίνα. Η αλήθεια είναι ότι βρίσκονται σε καλή κατάσταση σε αντίθεση με τα μισά τουλάχιστον κτίρια του συμπλέγματος τα οποία είναι μισογκρεμισμένα, με βυθισμένες σκεπές και μοιάζουν με σκηνικό θρίλερ. Πολλές φορές έπιασα τον εαυτό μου να φαντάζεται σκηνές από ταινίες αγωνίας σε αυτό το περιβάλλον.

Μην παρεξηγήσετε αυτήν εξιστόρηση ως θαυμασμό για το θεσμό της βασιλείας στην Ελλάδα και γενικότερα. Νομίζω ότι η χώρα μας δε χρειάζεται συμβολικούς θεσμούς όπως οι βασιλιάδες. Αυτό το σύμβολο μπορεί να αποτελέσει κι ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας που μπορεί να μας έρθει και πολύ φθηνότερα. Όταν όμως ένα κράτος πληρώνει 4 δις δραχμές για να έλθει στην κυριότητά του το κτήμα και μετά από τόσα χρόνια εγκατάλειψης μέχρι το 2003 λόγω του δυσεπίλυτου του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, θα περίμενε κανείς να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες αποκατάστασής του και αξιοποίησής του. Κρατικής αξιοποίησης βέβαια κι όχι ξεπουλήματος σε ιδιωτικές εταιρείες.

Μέτρησα δύο-τρία κτίρια όπου γίνεται αναστήλωση αλλά αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στον τεράστιο όγκο του κτήματος. Η αποκατάσταση και ανακαίνιση κτιρίων και χώρων δε χρειάζεται να σημαίνει ότι το νέο πάρκο θα αποτελεί εξύμνηση της βασιλικής ιστορίας και μνήμης, αν αυτό φοβούνται κάποιοι. Οι χώροι μπορούν να μετατραπούν σε μουσεία ή πολυχώρους ποικίλου αντικειμένου, οι δασικοί δρόμοι να προσφέρονται για περιπάτους και να μετατραπούν σε ποδηλατόδρομο και η όλη περιοχή να αποτελέσει διέξοδο αναψυχής για τους Αθηναίους και όχι μόνο αλλά και πόλος έλξης για τους τουρίστες. Σε ανάλογο χώρο στη Στοκχόλμη, είδα πως μπορεί να αξιοποιηθεί μια τέτοια περιοχή με επιτυχία χωρίς να εκφυλιστεί ή να πληγεί το περιβάλλον.

Όπως τα αρχαία μάρμαρα που σαπίζουν, έτσι και το Τατόι εγκαταλείφθηκε στην τύχη του γιατί απλούστατα δεν ξέρουμε να εκτιμάμε το παρελθόν μας, να μαθαίνουμε  και γιατί όχι, να επωφελούμαστε από αυτό.

Advertisements
Σχόλια
  1. Ο/Η Χρήστος λέει:

    Πραγματικά κ εγώ είχα φανταστεί ότι το συγκεκριμένο τοπίο θα ήταν λουκουμάκι για ταινία τρόμου. Όσο για τα υπόλοιπα, δυστυχώς ποιός κ πότε ενδιαφέρθηκε να αξιοποιήσει ένα χώρο για να το μετατρέψει σε πάρκο ισάξιο με τα Ευρωπαικά δεδομένα; Μακριά μεν από την Αθήνα, αλλά με ένα λεωφορείο λύνοταν το πρόβλημα. Τέτοια ώρα βέβαια, τέτοια λόγια. Πολυτέλειες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s