Βλέπαν πράγματι τα απόκρυφα του Κολοσσού;

Posted: Μαρτίου 16, 2011 in Ο γέγονε
  • Πριν βγάλει οριστικά εκτός νόμου τις γενειάδες, ο τσάρος Μέγας Πέτρος επέβαλε φόρο σε αυτές το 1710. Τις θεωρούσε απομεινάρι του παρελθόντος και αντίθετες με το νέο Ευρωπαϊκό πνεύμα που ήθελε να εμφυσήσει στη Ρωσία. (Μουσάκι 50 ευρώ, Γενειάδα 150 ευρώ, γένια τριών ημερών 10 ευρώ. Οι παπάδες εξαιρούνται της απαγόρευσης, δε μας παίρνει να τα βάλουμε με την Εκκλησία)
  • Η συνήθεια της χειραψίας προέρχεται πιθανώς από την επιθυμία των ξένων μεταξύ τους να δείξουν ότι ήταν άοπλοι όταν συναντιόνταν. (Πιστόλι είναι αυτό στην τσέπη σου ή χαίρεσαι που με βλέπεις;)
  • Ο Κολοσσός της Ρόδου συχνά απεικονίζεται με τα πόδια ανοιχτά στην είσοδο του λιμανιού της πόλης, με τα πλοία να περνούν από κάτω του. Αυτό είναι κατάφωρο ψέμα, μιας και οι μηχανικές γνώσεις της εποχής δεν επέτρεπαν την κατασκευή τέτοιου αγάλματος. Βρισκόταν στη μια άκρη του λιμανιού, με τα πόδια κλειστά. Για την ιστορία, ήταν χάλκινος, 30 μέτρα ψηλός, φτιάχτηκε από το γλύπτη Χάρη, έμεινε όρθιος μόλις 60 χρόνια και μετά σωριάστηκε στο έδαφος από σεισμό, καταστρέφοντας σύμφωνα με το μύθο τριάντα σπίτια. Παραδόξως, έμεινε σε αυτή τη θέση 800 χρόνια μέχρι που Άραβες πειρατές τον έκοψαν σε κομμάτια και χρειάστηκαν 900 καμήλες για να τα μεταφέρουν όλα. (Μα είναι τώρα άγαλμα να περνάς με το καράβι και να βλέπεις τα αχαμνά του; Πως θα πας να φας μετά στις ταβέρνες;)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s