Ο κατηραμένος όφις (και πως πολλά ζώα δαιμονοποίηθηκαν ανά τους αιώνες)

Posted: Μαΐου 11, 2011 in ΙΣΤΟΡΙΑ
Ετικέτες: , , , , , , , , , , ,

Μία από τις πρώτες απεικονίσεις του Διαβόλου με κέρατα τράγου (13ος αιώνας μ.Χ.)

Από τον Philippus Claudius

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί κάποια ζώα είναι μισητά από τον άνθρωπο; Γιατί έχουν δαιμονοποιηθεί και συσχετισθεί με το κακό; Ακόμα και τώρα η μαύρη γάτα συνδέεται με τη γρουσουζιά ενώ τα φίδια θεωρούνται η προσωποποίηση του κακού. Ήταν όμως πάντα έτσι και τί οδήγησε εκεί;

Πολλές από τις ιδέες που έχουμε ακόμα και σήμερα πηγάζουν από τα πανάρχαια χρόνια, πολλές φορές κι από τις απαρχές της ανθρωπότητας. Για παράδειγμα, το φίδι θεωρείται ως και σήμερα το απόλυτο κακό πλάσμα. Σε αυτό συνετέλεσε κυρίως η Γένεση όπου ο όφις οδηγεί τους ανθρώπους στην απώλεια του Παραδείσου οπότε είναι αυτό που στέρησε από την ανθρωπότητα την αθανασία και την αιώνια ευτυχία. Η επίδραση της Βίβλου ήταν καταλυτική αν αναλογιστούμε ότι για χιλιάδες χρόνια τα φίδια θεωρούνταν σύμβολα της γονιμότητας από πολλούς πολιτισμούς. Γιατί όμως; Γιατί τα φίδια έβγαιναν από τη γη, τη Μητέρα Γη, την υπέρτατη θεά που όλοι οι αρχαίοι λαοί λάτρευαν. Επίσης, τα φίδια έριχναν το δέρμα τους κάθε χρόνο και αποκτούσαν νέο, δηλαδή συμβόλιζαν την ανανέωση και την αιώνια ζωή. Στην Ελλάδα, υπήρχαν οι χθόνιες θεότητες, πολλές από τις οποίες είχαν μορφή δράκου ή φιδιού. Επίσης, μην ξεχνάτε τους δράκους στην Κινεζική κουλτούρα, που φέρνουν καλοτυχία. Ένας άλλος λόγος που τα φίδια δαιμονοποιήθηκαν ήταν ότι το δάγκωμά τους είναι ύπουλο και συχνά θανατηφόρο, εξάλλου οι χιμπατζήδες (με τους οποίους συνδεόμαστε, μην το αρνείστε) τρέμουν και ουρλιάζουν στη θέα ενός φιδιού…ένστικτα που πέρασαν και στους ανθρώπους.

Ένα άλλο ζώο που συνδέθηκε άμεσα με το κακό ήταν τα κριάρια. Παρολαυτά αυτή η σύνδεση είναι πιο πρόσφατη. Οι αρχαίοι Ανατολίτες είχαν μεν το έθιμο του αποδιοπομπαίου τράγου, δηλαδή ενός τράγου που έστελναν στην έρημο οι κάτοικοι μιας πόλης για να πάρει μαζί τους τις αμαρτίες τους. Παρολαυτά, η σύνδεση του τράγου ως εξιλαστήριου θύματος με το Σατανά δεν υπήρχε πριν 1000 χρόνια. Εξάλλου, τα κέρατα δεν συμβόλιζαν αναγκαία κάτι κακό στην αρχαιότητα. Οι Μινωίτες λάτρευαν το Μινώταυρο, οι Σουμέριοι λάτρευαν χρυσά κριάρια και οι Αρχαίοι Έλληνες το θεό Πάνα, το χαρωπό (αν και κάποτε εκδικητικό) θεό των βουνών. Ο Παν είχε μορφή κριαριού κι αυτή τη μορφή πήραν από το μεσαίωνα και μετά για να αποδώσουν στο Διάβολο. Συνδέοντας το Διάβολο με τον Πάνα αλλά και με τους κερασφόρους Κελτικούς θεούς, ο Σατανάς συνδεόταν άμεσα με τον παγανισμό, δηλαδή την ειδωλολατρεία.

(Συνεχίζεται.)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s