Ο ζεστός μήνας Μάϊος των εξοργισμένων

Posted: Μαΐου 29, 2011 in Uncategorized

Από τον Philippus Claudius

Είναι ζεστός αυτός ο μήνας.  Όχι τόσο σε θερμοκρασίες αλλά σε εξελίξεις. Το Σύνταγμα σήμερα δονείται από χιλιάδες κόσμου. Τι μπορεί να κάνει ένα πλήθος; Έχει αποδειχθεί πλείστες φορές ότι μπορεί να κάνει πολλά. Τι μπορεί να κάνει τώρα; Μπορεί τα πάντα, μπορεί και τίποτα. Αν έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις άνωθεν, τότε ό,τι είναι να γίνει θα γίνει και χωρίς να μας ρωτήσουν. Εξάλλου, πάντα έτσι γινόταν, θα μου πείτε, τώρα θα αλλάξουν τα πράγματα; Αυτό όμως δεν αποτελεί δικαιολογία για τη μη αντίσταση και την απάθεια.

Πολλοί είναι αυτοί που λένε: «Τώρα θυμηθήκατε να εξεγερθείτε; Τόσο καιρό τι κάνατε; Απλά μεμψιμοιρούσατε και ανεχόσασταν την κατάσταση; Σας βόλευε η ευμάρεια και ψηφίζατε αυτούς που σας εξασφάλιζαν τις ανέσεις σας και που τώρα τους αποκαλείτε προδότες;» Κάποιοι θεωρούν αυτές τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ως μόδα που την ακολουθούν αυτές τις μέρες πολλοί. «Να πάμε στο Σύνταγμα, να ρίξουμε μια μούντζα, κανά μπινελίκι και μετά να πάμε για καφέ». Κι αυτό υπάρχει αλλά θεωρώ ότι η πλειονότητα του κόσμου εδώ και στην Ευρώπη, έχει τόση συγκεντρωμένη οργή μέσα του για το μέλλον του που υποσκάπτεται που θεωρεί αυτές τις ειρηνικές συγκεντρώσεις ως έκφραση της αγωνίας του και του θυμού του.

Ναι, σίγουρα, οι περισσότεροι από τους συγκεντρωθέντες, στο παρελθόν ψήφισαν μία ή περισσότερες φορές ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ, πιθανόν να άντλησαν οφέλη από τα κόμματα αυτά και συμμετείχαν ως ένα σημείο στη δημιουργία αυτής της επίπλαστης ευημερίας. Είναι όμως εγγενές χαρακτηριστικό του καπιταλισμού να γοητεύει και οι Έλληνες δεν είναι οι μόνοι που έπεσαν θύματά του. Δε νομίζω ότι κανένας από μας θα επιθυμούσε η κοινωνία να βρίσκεται στα επίπεδα του 1970, ειδικά όταν πλέον με την τεχνολογία μπορεί κάποιος να συγκρίνει τι συμβαίνει σε άλλες χώρες. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν είναι σωστό οι Έλληνες πολίτες να θεωρούνται αποδιοπομπαίος τράγος, ως τεμπέληδες και αχόρταγοι. Όταν σου προσφέρουν ένα κομμάτι ψωμί, θα απλώσεις και θα το πάρεις. Πήραμε σπίτια, αυτοκίνητα, λάδωσε το άντερό μάς όπως λένε αλλά ποιος τα απορρίπτει αυτά; Ίσως το λάθος των Ελλήνων είναι ότι για χρόνια επί χρόνων συνέχιζαν να ψηφίζουν τους ίδιους και τους ίδιους, αναμένοντας περισσότερα όταν φαινόταν καθαρά ότι ο καθένας πρόσφερε όλο και λιγότερα και έτρωγε όλο και περισσότερα. Και τώρα τους μουτζώνουν και τους προπηλακίζουν ενώ αυτοί τους ανέβασαν στην εξουσία.

Τι μπορεί να κάνει ένα πλήθος; Να δείξει ότι πλέον δεν τρώει κουτόχορτο, ότι είναι αποφασισμένο να ζήσει ελεύθερο και να διεκδικήσει το μέλλον του. Στο Σύνταγμα λοιπόν!

Advertisements
Σχόλια
  1. Ο/Η vivicapp λέει:

    Αρέσκω! Πρέπει κάποια στιγμή να συγχωρούμε τα λάθη. Και να αλλάζουμε. Δεν έχει κι άλλη επιλογή ο Έλληνας σήμερα. Καμία εκτός από το να διεκδικήσει και να πάρει τη ζωή του πίσω. Ή ζωντανός ή νεκρός. Ζωντανός νεκρός δεν γίνεται!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s