Αυτός που περιμένω…

Posted: Μαΐου 31, 2011 in ΙΣΤΟΡΙΑ
Ετικέτες: , , ,

Από τον Philippus Claudius

Στις 29 Μαϊου του 1453 εάλω η Πόλις, η Κωνσταντινούπολη που για 1100 χρόνια ήταν μια από τις λαμπρότερες πόλεις του κόσμου. Έπεσε στα χέρια των Οθωμανών, όντας εξασθενημένη μετά από αιώνες επιδρομών και λεηλασιών. Γότθοι, Ούννοι, Άβαροι, Πέρσες,  Άραβες, Βούλγαροι, Ρως, Σελτζούκοι, Πετσενέγοι, Σέρβοι, Νορμανδοί, Λατίνοι, Οθωμανοί, όλοι αυτοί οι λαοί προσπάθησαν να την κατακτήσουν και οι τελευταίοι τα κατάφεραν. Το Βυζάντιο όμως ήταν εξασθενημένο και από την κακοδιαχείριση, γιατί στα ονόματα των ένδοξων αυτοκρατόρων που θυμόμαστε μέχρι σήμερα, πρέπει να προστεθούν τα πολλαπλάσια ονόματα αυτών που έφεραν τη χώρα στο χείλος της καταστροφής με τις λανθασμένες πολιτικές τους, όπως την εκχώρηση τεράστιων εμπορικών δικαιωμάτων στη Βενετία και τη Γένοβα, που στην ουσία ξεπουλούσαν τη χώρα για να τα έχουν καλά με τις θαλασσοκράτειρες δυνάμεις, ή όπως την πρόσκληση των Σταυροφόρων στην Πόλη το 1204 που οδήγησε στην πρώτη άλωση τη χρονιά εκείνη με ολέθρια αποτελέσματα.

Η Βυζαντινή αυτοκρατορία κατάφερνε να ανασταίνεται και να επιζεί ακόμα κι όταν ψυχορραγούσε κι έτσι έφτασε στα 1448, με την ανάρρηση του Κωνσταντίνου ΙΑ΄ Παλαιολόγου, του τελευταίου Αυτοκράτορα, να επιβιώνει ακόμα, έστω και θλιβερό λείψανο της πρότερης δύναμης και αίγλης της. Την εποχή εκείνη, μόνο η ίδια η Πόλη και το Δεσποτάτο του Μυστρά ανήκαν στην Αυτοκρατορία, όμως το κύρος που θα αποκτούσε ο κατακτητής της αιώνιας πόλης θα ήταν τεράστιο.  Ο Μωάμεθ ο Β’ επιθυμούσε λοιπόν διακαώς να γίνει ο πορθητής και είχε τα μέσα να το επιτύχει. Ακόμα και η θρυλούμενη προδοσία να μην είχε γίνει, η Πόλη ήταν καταδικασμένη να πέσει αργά ή γρήγορα. Στην παραγγελία του λοιπόν να του παραδώσει την πόλη κι έτσι να σωθούν οι ζωές των υπερασπιστών της, ο Κωνσταντίνος απάντησε με μια θρυλική φράση: «Τὸ δὲ τὴν πόλιν σοὶ δοῦναι οὔτ’ ἐμὸν ἐστίν οὔτ’ ἄλλου τῶν κατοικούντων ἐν ταύτῃ• κοινῇ γὰρ γνώμῃ πάντες αὐτοπροαιρέτως άποθανοῦμεν καὶ οὐ φεισόμεθα τῆς ζωῆς ἡμῶν«= Το να σου παραδώσω την πόλη, δεν είναι θέμα ούτε δικό μου ούτε άλλου κατοίκου της, καθώς με κοινή απόφαση όλοι αυτοπροαίρετα θα πεθάνουμε και δε θα λογαριάσουμε τη ζωή μας.

Είναι πιθανόν τα πράγματα να έχουν πάρει το δρόμο τους και η Ελλάδα να οδεύει προς μια νέα άλωση, οικονομική αυτή τη φορά και ολοκληρωτική. Η διαφορά όμως βρίσκεται στην ηγεσία. Αυτό που λείπει είναι μια ηγεσία που να έχει την αξιοπρέπεια να πει τι συμβαίνει στους πολίτες της και να αντισταθεί με αξιοπρέπεια και αυταπάρνηση απέναντι στις απαιτήσεις των ξένων. Μια ηγεσία που να εμπνέει τους ανθρώπους, να τους οδηγεί και να τους σκέφτεται. Και δυστυχώς ούτε στην αντιπολίτευση (μικρή ή μεγάλη) δε βλέπω ηγέτες με όραμα. Δεν προτρέπω να βγούμε με τα όπλα στους δρόμους και να σφάζουμε τους ασεβείς Ευρωπαίους που τόλμησαν να αμφισβητήσουν την εθνική μας κυριαρχία. Δεν προτρέπω να βγει ο Παπανδρέου με σπαθί έξω για να εμψυχώσει τους Έλληνες στις επάλξεις της Μεγάλης Βρεττάνιας. Απλώς ο Παλαιολόγος προτίμησε να αγωνιστεί αντί να ξεπουλήσει τη χώρα του. Οι δικοί μας «αυτοκράτορες» μάλλον προτίμησαν το δεύτερο. Τόσα χρόνια μένει μαρμαρωμένος ο βασιλιάς, νομίζω ότι είναι ώρα να ξεμαρμαρώσει.

Advertisements
Σχόλια
 1. Ο/Η PHD λέει:

  2 παρατηρήσεις :
  1.) ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος πριν πει ένα μεγάλο «ΟΧΙ» στον Μωάμεθ τον Πορθητή είχε φροντίσει να «υποταχθεί» στα θελήματα των δυτικών προσβλέποντας , ΜΑΤΑΙΑ φυσικά, σε βοήθειά τους (βλέπε «συνλείτουργο της ντροπής», 12/12/1452). Ο Παλαιολόγος πουλήθηκε στους Δυτικούς ελπίζοντας, όπως και οι σύγχρονοι κυβερνώντες, στην σωτηρία της πατρίδας του.
  Γεγονός που έστρεψε τον κλήρο και μεγάλο μέρος του λαού εναντίον του.
  Όταν το κατάλαβε ήταν πολύ αργά. Τουλάχιστον το πάλεψε μέχρι τέλους….
  2.) η Κωνσταντινούπολη αποτέλεσε την λαμπρότερη πόλη του κόσμου για περίπου 1100 χρόνια.
  Ο μέγας Κωνσταντίνος μετέφερε εκεί την έδρα της αυτοκρατορίας του μετά το 300 μ.Χ.

  • Ο/Η eternalcycle7 λέει:

   1) Έχεις δίκιο ότι στράφηκε προς τη Δύση, αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις ισχύει «το μη χείρον βέλτιστον». Σίγουρα, η Δύση είχε δείξει πολύ άσχημα δείγματα γραφής στο παρελθόν απέναντι στους Βυζαντινούς, αλλά δεν έπαυαν να είναι χριστιανοί κι ως εκ τούτου πιο κοντινοί στη νοοτροπία. Η ιστορία έδειξε ότι η Οθωμανική κυριαρχία μας πήγε αιώνες πίσω και πιθανώς ο Παλαιολόγος να το διέβλεπε.
   2) Απόλυτο δίκιο. Ο δαίμων του τυπογραφείου. Εφόσον η πόλη εγκαινιάστηκε το 330 μ.Χ, η αυτοκρατορία έζησε 1124 χρόνια.

 2. Ο/Η Βασίλης λέει:

  Πάντως εγώ θα προτιμούσα ένα Θεμιστοκλή τώρα ή ένα Περικλή από τον Παλαιολόγο. Καλός ήταν δε λέω αλλά όταν η Πόλη έπεφτε, 300,000 άνδρες στατεύσιμης ηλικίας ήταν στα μοναστήρια και προσεύχοταν. Να σου θυμίσω ότι ο Μεγάλος Πέτρος πέρα που ξύρισε τους ιερείς έλιωσε χρυσό από εκκλησίες για να φτιάξει το στρατό του.
  Σε τέτοιες στιγμές θέλεις όχι απλά καλούς αλλά τους καλύτερους.
  Κάποιον σαν τον ΓΑΠ!!!

  • Ο/Η eternalcycle7 λέει:

   Ο ΓΑΠ δείχνει επάξια ότι μπορεί να συγκριθεί με ένα Λεωνίδα ή έναν Ηράκλειο. Επίσης, μιμούμενος τον Βασίλειο Βουλγαροκτόνο, ίσως να πιάσει 14000 υπαλλήλους του ΔΝΤ και να τους τυφλώσει αφήνοντας μόνον έναν κάθε εκατό για να τους οδηγεί.

   • Ο/Η Βασίλης λέει:

    Ναι, ναι, όντως. Αν και ο ΓΑΠ μου θυμίζει εμφανισιακά τον Σ. Τρικούπη της χρεωκοπίας… δε νομίζεις? Ειδικά με το μουστάκι! Ίσως να υπάρχει κάποιο ιστορικό χιούμορ εδώ…

   • Ο/Η eternalcycle7 λέει:

    Πράγματι υπάρχει μια ομοιότητα. Αυτό βέβαια θα έκανε το αντίπαλο δέος του, το Σαμαρά να είναι ο Δηλιγιάννης…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s