Οι πόρνες του αυτοκράτορα

Posted: Ιουλίου 8, 2011 in ΙΣΤΟΡΙΑ
Ετικέτες: , , , ,

Από τον Philippus Claudius

Τον πρώτο αιώνα μετά Χριστόν, η Ελλάδα είναι υπό την κατοχή των Ρωμαίων. Το πολιτικό σύστημα της δημοκρατίας έχει καταργηθεί πλήρως, όμως η ελληνική συνείδηση είναι ισχυρή και οι ελληνικές πόλεις-κράτη ευημερούν μεν, είναι όμως ξεπουλημένες στους Ρωμαίους. Το 65 μ.Χ., ο αυτοκράτορας Νέρων δηλώνει την επιθυμία του να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες κι αμέσως οι Έλληνες αρχίζουν να συμπεριφέρονται δουλοπρεπώς. (Έρχεται ο πλανητάρχης!!!) Ενώ οι αγώνες επρόκειτο να κηρυχθούν, τους ανέβαλαν λόγω της είδησης ότι ο Νέρων θα καθυστερούσε. Συνολικά έγιναν 26 συνεχείς αναβολές μέχρι ο Νέρων να φιλοτιμηθεί να έρθει, δηλαδή το 67 μ.Χ., δύο χρόνια μετά! (Πήγαν πίσω και οι Παραολυμπιακοί;) Κατά την υποδοχή του, τον περιμένουν μεγάλες τιμές και στο άθλημα της αρματοδρομίας στο οποίο συμμετέχει συμβαίνει το εξής απρόοπτο: ο Νέρων πέφτει από το άρμα του αλλά ανακηρύσσεται πρώτος γιατί εντελώς τυχαία όλοι οι συνδιαγωνιζόμενοί του αποσύρονται από τον αγώνα…(Υποθέτω ότι αυτόν που θα νικούσε το Νέρωνα θα τον κρεμάγαν ανάποδα). Το χρυσό στεφάνι είναι δικό του. Όπως και αυτά των άλλων αγώνων, των Ίσθμιων, των Πύθιων και των Νέμεων, όπου έκανε “περιοδεία”. Το παράδοξο είναι ότι το 67 μ.Χ. δεν ήταν η χρονιά να διεξαχθούν ούτε αυτοί οι αγώνες αλλά με τέτοιο αστέρι ήταν αμαρτία να χαθεί η ευκαιρία.

Η περιοδεία του “μεγάλου” αθλητή τον φέρνει στους Δελφούς και πάλι στην Ολυμπία. Και από τα δύο μέρη κλέβει αμύθητους θησαυρούς και αγάλματα. (Πάρτον στο γάμο σου να σου πει και του χρόνου) Κανείς θεατής δεν επιτρεπόταν να εξέλθει του σταδίου όσο ο αυτοκράτωρ αγωνιζόταν επί ποινή θανάτου (Γι’αυτό τουαλέτα από το πρωί).Αξίζει να ειπωθεί ότι ο Νέρων προσέθεσε στους αγώνες αυτούς και μουσικούς αγώνες όπου με τη λύρα του νίκησε σε όλους. (Η Ιταλία νίκησε δηλαδή στη Eurovision του 67 μ.Χ.) Γυρνώντας στη Ρώμη έφερνε μαζί του 1800 πρώτα βραβεία, πολλά στη μορφή κοσμημάτων. (Και μετά κοκορέυονται κάποιοι που πήραν 7 χρυσά…)

Το αποκορύφωμα του γραικυλισμού (η συνήθης δουλοπρέπεια των Γραικών της εποχής και όχι μόνο) ήταν ότι άμα τη επιστροφή του, οι άρχοντες των Ελληνικών πόλεων έσπευσαν με ευγνωμοσύνη να πάνε στην Αιώνια πόλη για να τον τιμήσουν με 888 χρυσά στεφάνια για την τιμή που τους έκανε να έρθει να τους γδύσει. Την εποχή εκείνη, ο Νέρων αποφάσισε να παντρευτεί τον ευνοούμενό του Σπόρο. Στο γάμο ήταν ντυμένος νύφη και η Σύγκλητος υποχρέωθηκε να παρακολουθήσει τη γαμήλια νύχτα με όλα τα παρελκόμενα (βλέπε sex show). Οι άρχοντες των ελληνικών πόλεων έστειλαν ευχετήρια μηνύματα στο ζεύγος για καλούς απογόνους! “Και γνησίους σφίσι παίδας γεννηθήναι, ευχόμενοι”.

Όπως είπε κάποτε ο σκηνοθέτης Stanley Kubrick, “Τα μεγάλα κράτη πάντα συμπεριφέρονταν σαν γκάνγκστερ και τα μικρά κράτη σαν πόρνες”. Η Ελλάδα πρέπει να μη δράσει ως πόρνη στην κρίσιμη αυτή χρονική στιγμή. Ο γραικυλισμός είναι θανάσιμος κι όπως έχει δείξει η ιστορία, οι πόρνες περπατούν συνέχεια σε τεντωμένο σχοινί. Πληρώνονται μεν αλλά σε τελική ανάλυση χάνουν άλλα, πιο σημαντικά πράγματα. O Νέρων κι ο κάθε Νέρων της ιστορίας απλώς θα βάλει τη φωτιά και θα την κοιτάζει να καταστρέφει τα πάντα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s