ΔΙΕΣΤΡΑΜΜΕΝΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ: ΠΕΡΣΕΑΣ ΚΑΙ ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ

Posted: Σεπτεμβρίου 20, 2011 in ΔΙΕΣΤΡΑΜΜΕΝΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ
Ετικέτες: , , , , , , , ,


H Μέδουσα του Caravaggio

Περσέας: Σε αντίθεση με το Μελέαγρο που τον έφαγε η μαρμάγκα, ο Περσέας συνεχίζει να είναι από τους πιο δημοφιλείς ήρωες και να συγκεντρώνει πολλά likes. Ο παππούς του Περσέα λεγόταν Ακρίσιος και ήταν βασιλιάς του Άργους. Από το γάμο του απέκτησε μόνο μία κόρη, τη Δανάη. Θέλοντας όμως πάντα να αποκτήσει έναν διάδοχο για τον θρόνο του, αποφάσισε να πάει στην Πυθία και να μάθει αν θα αποκτήσει αγόρι. Η χασικλού Πυθία του ανακοίνωσε πως θα αποκτήσει εγγονό από την Δανάη και πως θα σκοτωθεί από αυτόν. (Μπορεί η Πυθία να ήταν μες στη μαστούρα αλλά σε γενικές γραμμές έπεφτε μέσα στους χρησμούς) Γυρνώντας στο Άργος ξενερωμένος, και για να προλάβει το κακό, έχτισε στο ανάκτορο του υπόγειο θάλαμο, τους τοίχους του οποίου κάλυψε με χαλύβδινες πλάκες (όχι για ηχομόνωση). Εκεί έκλεισε τη Δανάη,  και γύρω-γύρω  τοποθέτησε φρουρούς, ώστε να μη μπορεί να έλθει σε επαφή με άνδρα. Μόνο από ένα παραθύρι, υπερυψωμένο, καταλάβαινε το έξω περιβάλλον η Δανάη. (Παρθένα με το ζόρι) Όμως και μ’αυτό δεν πέτυχε τίποτα ο Ακρίσιος. Ο Δίας γοητευμένος από την ομορφιά της Δανάης, την επισκέπτεται, μέσω του παραθύρου, με την μορφή της χρυσής βροχής και από την ένωση αυτή γεννιέται ο Περσέας. (τι κάνει ο θεός για να συνουσιαστεί…)

Ο Ακρίσιος μαθαίνοντας την γέννηση του εγγονού του, αποφασίζει να κλείσει σε ένα κιβώτιο (σκάφη), την Δανάη και τον γιο της. Έπειτα δίνει εντολή να αφήσουν τη σκάφη στην θάλασσα και να αποφασίσουν οι θεοί για την τύχη της. Μετά από πολλές περιπλανήσεις, τα κύματα ξέβρασαν τη σκάφη στη Σέριφο, όπου την βρίσκει ο ψαράς Δίκτυς. Ο Δίκτυς, αδελφός του βασιλιά του νησιού, Πολυδέκτη, φιλοξένησε στο σπίτι του τους ναυαγούς και τα έκανε μέλη της οικογένειας του (το ότι ο αδελφός του βασιλιά είναι φτωχός ψαράς το αφήνω ασχολίαστο). Ο Περσέας μεγάλωσε στη Σέριφο και έγινε ένα δυνατό παλικάρι. Ο Πολυδέκτης πάλι, από καιρό ορεγόταν για γυναίκα του την Δανάη (ο πορνόγερος). Στην αρχή είχε την αντίρρηση της ίδιας και του αδελφού του. Τώρα όμως είχε ένα βασικό εμπόδιο, τον γιο της, τον Περσέα. Θέλοντας να ξεφορτωθεί τον Περσέα, του ζήτησε ένα ακριβό δώρο και μες στην απελπισία του, ο φτωχός Περσέας του είπε ότι θα του έφερνε το κεφάλι της Μέδουσας. Η Μέδουσα ήταν  η μοναδική θνητή από τις τρεις Γοργόνες, ωραιότατη και αυτή όπως οι δύο αθάνατες αδελφές της Σθενώ και Ευρυάλη. Όμως στο κεφάλι της αντί για μαλλιά, είχε φίδια, χάλκινα χέρια και χρυσά φτερά (αναρωτιέμαι τι σαμπουάν χρησιμοποιούσε). Κι όποιος την κοίταζε κατά πρόσωπο απολιθωνόταν (αποκτούσε αγαλματένιο κορμί). Ο Περσέας χτυπούσε το κεφάλι του με την απίστευτη υπόσχεση που έδωσε αλλά ήταν και ομορφόπαιδο και έτσι συναντά την Αθηνά και τον Ερμή που του λένε πως για να σκοτώσει τη Μέδουσα θα πρέπει να προμηθευτεί:

* Την περικεφαλαία του Άδη, ώστε αόρατος να πλησιάσει τον στόχο του. (Μπορείτε να τη βρείτε στο σουπερμάρκετ της γειτονιάς)

* Τον μαγικό σάκο “κίβισιν” που θα βάλει το τρομερό κεφάλι της φιδοκεφαλούς. (80% βαμβάκι, 20 πολυέστερ)

* Τα φτερωτά σανδάλια, επειδή η Γοργώ – Μέδουσα, έμενε σε βράχο, στη μέση της θάλασσας. (Περπατάω και πετάω)

* Την αστραφτερή ασπίδα, απ’ όπου θα έβλεπε το κεφάλι της Μέδουσας, γιατί είπαμε, όποιος έβλεπε την Μέδουσα κατάματα πέτρωνε.

* Το κοφτερό σπαθί με το οποίο θα έκοβε τον σκληρό λαιμό της Μέδουσας.

Επειδή ήταν κομματάκι δύσκολο να τα βρει μόνος του, του τα έδωσαν αυτοί. Από τότε υπήρχε το μέσο και το ρουσφέτι…Ααααχχ.

Το μόνο που έμενε πλέον ήταν να μάθει τον τόπο διαμονής της θνητής Γοργόνας. Γι’ άλλη μια φορά η Αθηνά τον βοηθά, υποδεικνύοντας τον δρόμο για τις Γραίες (μάλλον θα την αντάμειψε καταλλήλως το παλικάρι). Οι Γραίες ήταν συγγενείς των Γοργόνων (συννυφάδες) και οι μόνες που ήξεραν τον τόπο διαμονής τους. Ήταν όντα με αποκρουστική όψη. Τρεις μεγαλοκοπέλες που είχαν ένα μάτι  και ένα δόντι, τα οποία αντάλλαζαν μεταξύ τους (να τι παθαίνει κανείς αν δεν πλένει τα δόντια του). Έμεναν κοντά στον Άδη, στα δυτικά του κόσμου. Ο Περσέας τις πλησίασε αόρατος και εκμεταλλευόμενος την στιγμή που αντάλλαζαν το μάτι τους, τους το άρπαξε. Οι Γραίες, υπό την απειλή ότι θα χάσουν το μάτι τους, μαρτύρησαν στον ήρωα τον τόπο διαμονής της Μέδουσας. Όταν ο Πέρσυ πλησίασε τη Μέδουσα, αόρατος και κοιτώντας το καθρέφτισμα της ασπίδας που κρατούσε, έκοψε το κεφάλι της και το έβαλε στο σακίδιο. Από το λαιμό της πετάχτηκε το αίμα στον Ωκεανό, και γεννήθηκε ο Πήγασος, το φτερωτό άλογο. Για να αποφύγει την καταδίωξη των αδελφών της Μέδουσας, πέταξε γοργά με τα φτερωτά σανδάλια του (σας χαρίζουν άνεση και κομψότητα και είναι ανατομικά). Ο μύθος είναι κομματάκι μεγάλος (εντάξει, δεν είναι και η Οδύσσεια), γι’αυτό συνεχίζεται…

Δανάη και Περσέας, του John William Waterhouse

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s