ΔΙΕΣΤΡΑΜΜΕΝΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ: ΠΑΝΑΣ

Posted: Οκτώβριος 13, 2011 in ΔΙΕΣΤΡΑΜΜΕΝΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ
Ετικέτες: , , , , ,

Ο Πάνας ήταν δευτερεύουσα θεότητα, που ήταν συνυφασμένη με την «πανίδα» της Φύσης, (άνθρωποι και ζώα) σε μια αμφίδρομη σχέση προστασίας, αλλά και προσωποποίηση της γενετικής δύναμης της ζωής. Συνδυάζοντας τον ανθρώπινο και ζωικό παράγοντα, ο Πάνας απεικονιζόταν να έχει πόδια ζώου, ένας τραγοπόδαρος Θεός, προστάτης των κτηνοτρόφων και κυνηγών, και να ζει μόνιμα στη φύση (όρη, δάση, σπήλαια, κοιλάδες, ρεματιές, ρυάκια, χαράδρες, φαράγγια, γκρεμούς, λαγκάδια, κάμπους, πεδιάδες, ποτάμια, πηγές, παγετώνες, ζούγκλες, άλση, τούνδρα, ερήμους, βάλτους, συμβολαιογραφεία – όχι, αυτό είναι άσχετο). Γεννήθηκε στο όρος Λύκαιο της Αρκαδίας. Μόλις όμως τον αντίκρισε η μητέρα του τον εγκατέλειψε τρομαγμένη από τη μορφή που είχε, με δύο κέρατα κατσικιού στο κεφάλι, μυτερά αυτιά, γενειοφόρος και τραγοπόδαρος (τα μωρά ομορφαίνουν μετά τους 6 μήνες, τι περίμενε κι αυτή;). Ο Ερμής που αντελήφθη τη σκηνή έσπευσε και προστάτευσε τον έκθετο Πάνα τον οποίο και μετέφερε στον Όλυμπο όπου και τον παρουσίασε στον Δία και τους άλλους θεούς οι οποίοι και τον καλοδέχθηκαν (στη στάνη του βουνού). Στη συνέχεια επέστρεψε και ανατράφηκε από τις αρκαδικές Νύμφες, οπότε και έγινε φίλος του Διονύσου και εμφανίσθηκε πλέον ως προστάτης των γεωργών και κτηνοτρόφων και των προϊόντων τους, φίλος του κρασιού και του γλεντιού .

Ο Πάνας ήταν ο σύντροφος των Νυμφών (που ήταν και νυμφομανείς) και ακούραστος εραστής κάθε νέας ή νέου που πλησίαζε το χώρο του, δηλαδή την Φύση (σιγά ρε Αλαίν Ντελόν). Προστάτης του πολλαπλασιασμού των αιγοπροβάτων δεν άργησε να θεωρείται και ο ίδιος επιβήτορας ακόμη και αυτών (στην αναβροχιά καλή κι η γίδα η Μαριγούλα). Αγαπούσε τη φυσική υπαίθρια ζωή όπου περνούσε ώρες ατέλειωτες παίζοντας…με τον ποιμενικό του αυλό, τη σύριγγα. Λέγεται μάλιστα ότι η Σύριγξ ήταν και αυτή Νύμφη η οποία προκειμένου να τον αποφύγει μεταμορφώθηκε σε καλαμιά (καλύτερα σαν καλαμιά στον κάμπο παρά στα δίκτυα του αιγοπρόβατου). Τότε ο Πάνας έκοψε απ΄ αυτή ανόμοια τεμάχια καλαμιού τα οποία και ένωσε σε σειρά και δημιούργησε τον αυλό του (νά’χω κάτι να σε θυμάμαι). Χαρακτηριστικός επίσης, σχετικά με το πρόσωπό του, είναι και ο θρύλος ότι στη Μάχη του Μαραθώνα βοήθησε τους Έλληνες εναντίον των Περσών με δυνατές και τρομακτικές φωνές επαναλαμβάνοντας ρυθμικά το όνομά του «παν – παν – παν…. με συνέπεια οι Πέρσες, ακούγοντάς τον, καταλήφθηκαν από πανικό (λέξη που προέρχεται από το όνομα Παν) όπου και υποχώρησαν. (Οι λέξεις πάνελ, πάνα, πανώ, πανέρι και πανωσέντονο πάλι δεν έχουν καμία σχέση με το όνομά του).

Ο Πάνας ήταν εξαιρετικά δημοφιλής θεός στην αρχαιότητα, αλλά στους ύστερους χρόνους θεωρήθηκε θνητή δαιμονική μορφή. Έτσι με την έλευση του Χριστιανισμού η μορφή του Πάνα διαστρεβλώθηκε ως μορφή του διαβόλου. Κοινώς μπουρτζόβλαχο θεοποιημένο γίδι με τρελές σεξουαλικές επιδόσεις και μεγάλο fan club που οι Χριστιανοί το παρουσίασαν ως διάολο γιατί διέφθειρε τις κορασίδες.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s